Bisó europeu i el seu paper en restauració dels ecosistemes

El Bisó europeo (Bisó Bonasus) és l'única espècie silvestre (Bovinae) de la subfamília dels bòvids d'Europa que ha sobreviscut fins als nostres dies. Per a la majoria dels pobles els bisons no van servir només com l'objecte de la caça. Aquesta potent i bella bèstia va ser la personificaçió de la força de la naturalesa, tenia un tradicional significat religiós i era adorat com un dels símbols a la seva terra natal. El Bisó és la part integrant de la bioma dels boscos caducifolis i l'estepa. Restabliment de les seves les poblacions salvatges és una de les condicions necessàries per a la restauració dels boscos naturals i la recuperació de la biodiversitat a Europa.

 

Història de l'espècie

 

En l´holocè el bisó era present gairebé a tot Europa occidental i central. En Holocè primerenc el bisó va viure en diverses regions de la part asiàtica de Rússia. Aquest magnífic animal ha poblat les estepes i planes d'Europa i va habitar la Península Ibèrica. 


La desaparició dels bisons en la naturalesa va ser degut a causes antropogèniques, és a dir: la caça furtiva, la destrucció de l'hàbitat (desforestació i crema de boscos); també hi ha una forta evidència de la mort en massa dels bisons en diferents parts de la seva àrea de distribució per les malalties, transmeses pel bestiar domèstic - com l'àntrax o la febre aftosa.


Un dels factors més importants en la reducció del número dels bisons, és la matança il·limitada d'animals en els temps de guerra, els disturbis civils i les revolucions. És durant aquests períodes, quan els documents històrics observen una forta disminució en el número d'animals en diferents parcs protegits.


       Sóc bisó, per als polonesos Zubr, per als alemanys bisó, els ignorants em diuen ur.

L'última població silvestre de l'espècie (de Bialowieza i l'oest del Caucas) va ser destruïda al segle XX. D'aquesta manera, per al 1927, els bisons salvatges que vivien lliurement, van quedar completament destruïts. Al 1926 a tot el món en col·leccions privades, zoològics i parcs zoològics van sobreviure només 52 bisons. Aquesta espècie va sobreviure, gràcies a 14 d'ells que van ser capaços de reproduir-se.


Algunes de les característiques de l'espècie

Van portar prop de setanta anys de criança - pel principi als parcs zoològics i vivers especialitzats i més tard a la natura - fins augment del ramat mundial dels 48 (1927) animals, fins 3418 (European Bison Pedigree Book = EVRV, 1993 ). No obstant això, al 31.12.1999, al món només hi havia 2.915 bisons: en captivitat (zoològics, vivers i altres reserves) hi havia 1.177 bisons (European Bison Pedigree Book, Bialowieza, 2000), i en les poblacions lliures -1738. Segons el EBCC, al març de 2014, la població de bisons europeus s'ha incrementat a 5553.

Fins a la data, la primera etapa de treball sobre la conservació dels bisons ha eliminat l'amenaça de l'extinció d'aquesta rara espècie en un futur pròxim. No obstant això, en general, aquesta espècie es classifica en un estat d'amenaça - «ES» («endangered») en els criteris C (reducció de la mida i la separació de les poblacions), i E (ràpid descens en el número total de espècie) (UICN 1996).

Per ara, el continent europeu ha perdut una part significativa de la diversitat biològica, i ara, la tasca d'evitar una major degradació i restaurar l'estat original - ha de ser una prioritat per als països d'aquesta regió.

Les majors dificultats sorgeixen quan hi ha desig de preservar i restaurar les poblacions naturals d'animals grans, que inclouen el bisó - l'animal ungulat més gran d'Europa. Actualment a Europa central i meridional, els ecosistemes adequats per a l'hàbitat del bisó estan pràcticament destruïts, ja que van ocupar les planes i els turons, òptimes per al desenvolupament econòmic. Han quedat només uns pocs, petites en grandària, de distribució mosaica. En general, la mega població moderna de bisó ha perdut irremeiablement al voltant del 50% de la reserva genètica dels animals fundadors.

La reintroducció del bisó és necessària per augmentar el número d'espècies i restaurar el seu paper en els ecosistemes, que millorin la seva biodiversitat, la productivitat i la sostenibilitat global.

 Algunes de les característiques de l'espècie

Bisó és l'animal més gran dels artiodàctils. L'altura a d'un mascle adult és 1,85 m, de vegades fins a 2 m, pes de 400 a 920 kg, de vegades fins a 1.200 kg (1.932 Flerov, Krasinska, 1988). Les femelles són lleugerament més petites.

La dieta del Bisó conté al voltant del 30% la malesa i l'escorça. Bisó menja al voltant de 350 espècies de plantes. Bisó adult menja en un any gairebé 4.000 kg. de les branques, fulles, arbusts, que en l'última instància són els residus de fusta i aquest fet fa de bisó un aliat excepcional per a la restauració de la biodiversitat.

Bisó és un animal gregari i passa tot l'any a la comunitat de la seva pròpia espècie, constituïda dels animals diferents en el sexe i les edats. Els mascles es mantenen en ramats fins a 4 anys d'edat i després se separen. El bisó arriba a la maduresa sexual als 3-4 anys. Mascles adults s'uneixen als ramats només durant la temporada d'aparellament, que passa al juliol-setembre.

Les femelles donen a llum a un vedell generalment cada 2 anys. Bisó viu al voltant de 20-25 anys.

Bisó és resistent a les baixes temperatures i a l'abundància d'insectes - xucladors de sang. A l'hivern, els animals poden satisfer la demanda d'aigua, consumint la neu. (Shumov & all., 1998). Els depredadors no tenen pràcticament cap influència sobre el bisó. Teòricament, poden causar danys durant el part.


Es podria dir, que el bisó necessita dels nostres boscos i els boscos necessiten al bisó.

Al començament del tercer mil·lenni la humanitat està preocupada per la formació de la nova estratègia i la tàctica de desenvolupament sostenible, que es basa en la substitució de l'artificial a l'ecològic. Gran atenció es dedica a la conservació de la vida silvestre. És obvi, que com la prioritat per a la conservació i restauració, han de ser les espècies rares i en perill d'extinció de plantes i animals, que figuren en el Llibre Vermell.

Restabliment del nombre dels bisons està directament relacionat amb la restauració dels seus hàbitats, ja que ell necessita noves pastures per viure i reproduir-se lliurement. Agradaria creure, que al final de l'esforç conjunt dels científics, professionals i del públic en general, el bisó reprendrà el seu nínxol ecològic a la natura.

Text parcial: ESTRATÈGIA PER A LA CONSERVACIÓ DEL BISÓ EUROPEU A LA FEDERACIÓ DE RÚSSIA; WWF, l'Acadèmia Russa de Ciències.

 

Aviso legal | Política de privacidad | Política de cookies
Copyright © 2008 - 2019 Ecosistemasdiana.com